VIJESTI

Izložba “Petar Lubarda 1907-1974-2017” u Muzeju savremene umjetnosti RS


U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sutra u 19.00 časova biće otvorena izložba “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja se realizuje u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Kućom legata u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Riječ je retrospektivnoj izložbi koja pruža uvid u stvaralaštvo Petra Lubarde od perioda između dva svjetska rata pa do kraja njegovog života. Postavka u Banjaluci obuhvatiće djela iz kolekcija Kuće legata u Beogradu i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog kao i slike iz Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i iz privatne kolekcije, te bogatu arhivsku građu i pojedine dokumente koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici”, navodi se u saopštenju iz Muzeja savremene umjetnosti RS-a.

U okviru postavke biće izložena i slika Petra Lubarde “Stara maslina” iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti RS-a.

“Izložba je zajednički projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata, a osmišljena je povodom obilježavanja 110 godina od rođenja Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umjetnosti 20. vijeka. Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar bio je prijatelj i mecena slikara Petra Lubarde, a za svoju kolekciju izabrao je njegovih devet vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svjetska rata. U sastavu Kuće legata u Beogradu je Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru bivšeg slikarevog ateljea i kolekciji u kojoj dominira Lubardino stvaralaštvo od pedesetih godina 20. vijeka do kraja umjetnikovog života”, navodi se u saopštenju.

Izložba je priređena u avgustu 2017. godine, najprije u Dvorcu Petrovića – Centru savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici, zatim u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, potom u Kući legata u Beogradu i u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu u Višegradu, postavka će biti predstavljena banjalučkoj publici do 13. aprila 2018. godine.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.sačekajte...


(Izvor)

NAJNOVIJE

Nezavisni bh. informativni portal SveVijesti.com mjesečno ostvaruje preko 5 miliona otvorenih stranica i oko 2 miliona jedinstvenih posjeta (Google Analytics), gdje se posjećenost povećava mjesečnim rastom od 10 do 15%.

Copyright © 2018 SveVijesti.

To Top