MAGAZIN

“Jacuzzi očaja”: Jezero koje ubije svakog ko zaroni u njega (VIDEO)


U Meksičkom zaljevu, nedaleko od obale New Orleansa, kilometar duboko ispod površine mora, nalazi se jezero. Tajanstveno jezero prozvano je i “jacuzzijem očaja” jer ubija gotovo svako živo biće koje ima nesreću zaroniti u njega, piše L.A. Times.

Voda u ovom jezeru pet puta je slanija od morske vode, a sadrži visoku koncentraciju metana i vodikovog sulfida zbog čega se ne miješa s morskom vodom koja ga okružuje.

Takva koncentracija elemenata smrtonosna je za ljude i životinje, a u takvim uslovima mogu preživjeti jedino bakterije, škampi i crvi, prenosi Index.hr.

“Ovo je jedna od najnevjerovatnijih stvari koje smo pronašli u morskim dubinama. Na dnu oceana vidite jezero i rijeku koja teče. Dobijete osjećaj da ste u nekom drugom svijetu”, ispričao je Erik Cordes, profesor biologije na sveučilištu Temple koji je otkrio jezero.

Promjer jezera iznosi tridesetak metara, a duboko je tri i pol metra. Podvodni greben okružen je truplima rakova koji su u jezero zalutali u potrazi za hranom i golemim dagnjama na čijim škrgama žive simbiotske bakterije koje se hrane metanom i vodikovim sulfidom.

Tim istraživača predvođen Cordesom ponio je uzorke živih bića koja su se prilagodila životu u uvjetima s toliko visokom koncentracijom soli i vrlo malim količinama kisika.

“Bića koja su se prilagodila tako ekstremnim uvjetima na zemlji mogla bi biti slična bićima koja ćemo možda otkriti na drugim planetima”, objasnio je on.sačekajte...


(Izvor)

NAJNOVIJE

Nezavisni bh. informativni portal SveVijesti.com mjesečno ostvaruje preko 5 miliona otvorenih stranica i oko 2 miliona jedinstvenih posjeta (Google Analytics), gdje se posjećenost povećava mjesečnim rastom od 10 do 15%.

Copyright © 2018 SveVijesti.

To Top