TEHNOLOGIJA

Jedna od najboljih opcija iPhonea i Galaxyja stiže i na jeftinije telefone


Za veliki broj ljudi jedna od najvažnijih opcija prilikom kupovine novog pametnog telefona je kvaliteta kamere – iskustvo surfanja internetom, slanja mailova, slušanja muzike ili pregledavanje Facebooka manje-više slično je na skupljim i jeftinijim modelima, ali razlike u snimljenim fotografijama često su jako velike.

U posljednje vrijeme jedan od najvećih trendova mobilne fotografije su dvije zadnje kamere koje omogućavaju snimanje fotografija na kojima je zamućena pozadina te kvalitetnih fotografija i u uslovima slabije vidljivosti.

Takve su fotografije atraktivnije i sve do nedavno povezivali smo ih samo sa skupim fotoaparatima, ali danas su dualne kamere i ovakav način snimanja postali standard na najjačim modelima pametnih telefona.

Problem za većinu ljubitelja mobilne fotografije jest što takvi top modeli imaju i premium cijenu pa nisu dostupni velikom broju korisnika, ali zahvaljujući Samsungu i njihovim ISOCELL Dual slikovnim senzorima i pripadajućem softveru i to bi se uskoro trebalo promijeniti te će snimanje kvalitetnih fotografija sa zamućenom pozadinom, kao i fotografija snimljenih u uslovima lošeg osvjetljenja biti dostupni i na jeftinijim modelima pametnih telefona.

Iz ove kompanije kažu kako su do sada dualne kamere bile rezervisane samo za premium modele jer je njihova integracija, kao i optimizacija između proizvođača hardvera i kompanija koje razvijaju senzore i algoritam kompliciran i vremenski zahtjevan proces, ali Samsungovo rješenje pojednostavnit će taj proces i omogućiti korištenje dvije kamere i na modelima iz srednjih i nižih kategorija.

Kako bi se pojednostavila implementacija ove tehnologije, Samsung će predstaviti dva tipa kamera, odnosno algoritma – jedan namijenjen snimanju fotografija na kojima će se moći zamutiti pozadina i koji će uključivati dva senzora rezolucije 13MP i 5MP te drugi koji se sastoji od dva 8MP senzora i omogućit će snimanje fotografija u uslovima slabijeg osvjetljenja.

Iako nema informacija o prvim modelima pametnih telefona koji će koristiti ovo Samsungovo rješenje, dualne kamere sigurno možemo očekivati u novim pametnim telefonima niže i srednje kategorije ove kompanije, ali vjerojatno će ih koristiti i druge mobilne kompanije u svojim uređajima.sačekajte...


(Izvor)

NAJNOVIJE

Nezavisni bh. informativni portal SveVijesti.com mjesečno ostvaruje preko 5 miliona otvorenih stranica i oko 2 miliona jedinstvenih posjeta (Google Analytics), gdje se posjećenost povećava mjesečnim rastom od 10 do 15%.

Copyright © 2018 SveVijesti.

To Top