Vijest više

Konzum u osam mjeseci ostvario prihod od 811 miliona eura


Preduzeće “Konzum”, koje posluje u okviru “Agrokora”, ostvarilo je od 1. januara do 31. augusta ove godine prihod od 811,6 miliona eura, navodi se u izvještaju o stanju i sprovođenju mjera vanredne uprave u hrvatskom koncernu.

U poslovnoj grupi maloprodaja i veleprodaja /”Konzum Hrvatska”, “Konzum BiH”, “Tisak”, “Velpro centar” i “Velpro BiH”/, ostvareni su kumulativni prihodi od 1,36 milijardi eura, navodi se u izvještaju koji je rađen od 11. septembra do 10. oktobra.

U ovom periodu kompanije iz poslovne grupe poljoprivreda /”Jamnica”, “Sarajevski kiseljak”, “Roto dinamik”, “Ledo”, “Frikom”, “Ledo Čitluk”, “Zvijezda”, “Dijamant” i PIK “Vrbovec”/ ostvarile su kumulativne prihode od 239,6 miliona eura, prenose hrvatski mediji.

U poslovnoj grupi prehrana kumulativni prihod od 1. januara do 31. augusta iznosio je 790,4 miliona eura.

Rezultati revizije sadrže znatne ispravke izvještaja “Agrokora” iz ranijih perioda, uključujući umanjenje ukupnog kapitala “Agrokor grupe” u periodu od 31. decembra 2014. do 31. decembra 2016. godine u iznosu od gotovo 2,9 milijardi eura.

U izvještaju se dodaje da su kompanije bile uspješne u ljetnoj sezoni, te da se očekuje poboljšanje operativnog poslovanja u predstojećem periodu.

Zaključno sa septembrom ove godine ukupno je zaprimljeno 12.610 prijava potraživanja od 5.904 povjerioca.

Od ukupnog broja prijava, njih 215 dostavljeno je nakon isteka zakonskog roka za prijavu potraživanja.

Povjerenik Vlade Hrvatske za “Agrokor” Ante Ramljak predstavio je ranije revizorski izvještaj za taj koncern, nakon čega je rekao da je podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u toj firmi.

Ramljak nije želio da govori o imenima, ali je naveo da je prijava podignuta protiv odgovornih lica koja su prošle godine upravljale kompanijom.

Nakon revizije, ukupna imovina ovog koncerna manja je za 21,7 milijardi kuna /2,9 milijardi eura/ u odnosu na finansijski izvještaj za 2015. godinu, odnosno vrijednost koju je prikazivala bivša Uprava na čelu sa Ivicom Todorićem.

Osim toga, revizijom je otkriveno da je poslovni gubitak u 2015. godini iznosio 3,6 milijardi kuna /480 miliona eura/, u poređenju sa 1,2 milijarde kuna /160 miliona eura/ ranije iskazane dobiti.

loading...


(Izvor)

Leave A Reply

Your email address will not be published.