Vijest više

Službeno HNK posjetilo 300.000 turista, neslužbena brojka tri puta veća


U Turističkoj zajednici (TZ) Hercegovačko-neretvanskeog kantona (HNK) procjenjuju kako je tijekom ove godine gotovo milion domaćih i stranih gostiju posjetilo taj kanton.

– O tačnom broju gostiju ne možemo govoriti jer hotelijeri, odnosno turistički djelatnici ne prijavljuju svoje goste, iako je Turistička zajednica napravila i svima ponudila program za njihovu evidenciju – kazao je u razgovoru za Fenu direktor Turističke zajednice HNK-a Andrija Krešić.

Prema njegovim riječima, broj gostuju porastao je u 2017. godini za nekoliko postotaka u odnosu na godinu prije i turistički djelatnici imaju razloga za zadovoljstvo.

– Prema broju uplaćenih boravišnih pristojbi, koja iznosi 2 marke po noći, bilo je više od 300.000 gostiju, ali prema našim procjenama stvarne brojke su barem tri puta veće – kaže Krešić.

Jedan od razloga zašto se gosti ne prijavljuju, smatra Krešić, je nepostojanje federalnog zakona o turističkim zajednicama.

– Zbog nepostojanja tog zakona mi u Turističkoj zajednici HNK-a ne možemo imati neke dugoročne planove jer ne znamo hoće li stupiti na snagu taj zakon, kada i u kojem obliku. Kantonalne turističke zajednice zbog toga su godinama u neizvjesnosti i to je veliko opterećenje za naš rad – upozorio je Krešić.

Govoreći o strukturi gostiju, kazao je kako je inozemnih gostiju oko 70 posto, a domaćih 30 posto te da je taj omjer otprilike isti na svim turističkim destinacijama u HNK-u.

– Najbrojniji su i dalje Italijani, a sve više nam u posjet dolazi Poljaka. Iz godine u godinu osjetno je i povećanje broja azijskih gostiju, Japanaca, Kineza i Korejaca. Oni se zadržavaju samo jedan dan, odnosno jednu noć, jer im je cilj vidjeti i obići što više destinacija – dodaje direktor Turističke zajednice HNŽ-a.

U Turističkoj zajednici HNK-a očekuju kako će broj turista rasti i u budućnosti.

– Činjenica da će Zračna luka Mostar početi još više raditi, nakon uspostave redovitih linija s Njemačkom u svibnju sljedeće godine, će zasigurno, doprinijeti povećanju broja gostiju jer je Mostar središte kako Kantona, tako i šire regije – kaže Krešić.

Osvrnuo se i na trenutne aktivnosti Turističke zajednice HNK-a, istaknuvši projekt “Razvoj ruralnog turizma u HNK-u”, koji se provodi sredstvima Turističke zajednice HNK-a, te projekt prekogranične saradnje BiH – Hrvatska – Crna Gora.

Projekt prekogranične suradnja traje tri godine, do kraja 2019. godine, a riječ je o valorizaciji kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena.loading...


(Izvor)

Comments are closed.