VIJESTI

Vlada RS-a protiv Zakona o elektronskim komunikacijama BiH


Vlada Republike Srpske (RS) ne prihvata ponuđeni Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama Bosne i Hercegovine, jer, kako tvrde, predstavlja prenos ustavnih nadležnosti s RS-a na nivo Bosne i Hercegovine.

Entitetska vlada traži da u zakonu o elektronskim komunikacijama BiH budu jasno definisane nadležnosti institucija RS-a u oblastima: planiranja, izgradnje, održavanja i korištenja infrastrukture, elektronske komunikacione mreže, digitalne radio-televizije, usluge poziva u hitnim slučajevima i jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve -112, zaštita prava krajnjih korisnika, inspekcijskog nadzora.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci, Vlada RS-a je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza da u saradnji s Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a obavijesti Ministarstvo komunikacija i transporta BiH o ovom zaključku Vlade RS-a, te da prati aktivnosti u vezi s ponuđenim zakonom i redovno obavještava Vladu s ciljem preduzimanja neophodnih mjera.

O zaključku će biti obaviješteni i predstavnici RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine te o potrebi zaštite ustavne nadležnosti RS-a.

Vlada RS-a usvojila je i Informaciju o izradi sektorskih planskih dokumenata za period 2018-2020. i inicijativi za pripremu paketa akcionih dokumenata za IPA 2 za 2018.

Ponovo zahtijeva od privremenog DIPAK-a da, u saradnji s imenovanim članovima Privremenog IPA 2 odbora, obezbijedi punu primjenu dogovorenog sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH u procesu programiranja paketa akcionih dokumenata IPA za 2018. godinu.

Na sjednici je usvojena i Informacija o provođenju i mjera i aktivnosti iz „Akcionog plana RS-a za realizaciju preporuka Evropske komisije sa prvog Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH“.sačekajte...


(Izvor)

NAJNOVIJE

Nezavisni bh. informativni portal SveVijesti.com mjesečno ostvaruje preko 5 miliona otvorenih stranica i oko 2 miliona jedinstvenih posjeta (Google Analytics), gdje se posjećenost povećava mjesečnim rastom od 10 do 15%.

Copyright © 2018 SveVijesti.

To Top