MAGAZIN

“Zaključajte ljubav” na Eiffelovom mostu

Sve više zaljubljenih parova na ogradu sarajevskog Eiffelovog mosta, poznatog kao i Skenderija most, stavlja katance sa ispisanim imenima i datumima te na taj način, po uzoru na velike svjetske metropole, ‘zaključavaju svoju ljubav’.

Taj most je 1893. godine podigao Skender-paša po kojem i čitav kraj na lijevoj obali Miljacke nosi ime Skenderija. Urađen je po nacrtima francuskog inženjera Gustava Eiffela.

Običaj “zaključavanja dvije duše” navodno potiče još iz drevne Kine. Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju katanac sa svojim inicijalima, te bace ključ u rijeku kako niko drugi ne bi mogao “otključati” njihova srca. Tako se, prema vjerovanju zaljubljenih, ostvaruje magija vječne ljubavi.

Općina Centar će u povodu obilježavanja Dana zaljubljenih u srijedu, 14. februara upriličiti kulturno-zabavni program na Eiffelovom mostu i na taj način pozvati na ljubav, poštovanje i uvažavanje, najavljeno je iz te općine.sačekajte...


(Izvor)

NAJNOVIJE

Nezavisni bh. informativni portal SveVijesti.com mjesečno ostvaruje preko 5 miliona otvorenih stranica i oko 2 miliona jedinstvenih posjeta (Google Analytics), gdje se posjećenost povećava mjesečnim rastom od 10 do 15%.

Copyright © 2018 SveVijesti.

To Top