VIJESTI

Zenica: Psu polomili noge i živog ga zakopali


Stravičan slučaj mučenja životinja dogodio se u Zenici u utorak. Naime, slučajni prolaznik je na divljoj deponiji na lokalitetu Raspotočja pronašao je sanduk u kome je bio zakovan pas, kome su prethodno polomljene noge.

Pas je teško disao te imao vidljive povrede po cijelom mršavom, izmučenom tijelu, a osoba koja ga je pronšla je obavijestio poznanicu koja je povrijeđenu životinju odvela veterinaru.

Ženka psa je prebačena u kliniku za životinje u Sarajevu, gdje je konstatovano da su povrede životinje nastale udarcima. Životinji su polomljene noge i karlica, iščašen kuk, konstatovano je mnoštvo gnojnih rana po tijelu, a da sve bude gore, vidljivo je i da se nedavno oštenila.

“Za život psa se i dalje borimo. Pas crne boje, teško pothranjen, mršav, polomljen, pretučen, stavljen svjesno od strane ‘čovjeka’ u drveni sanduk, živ zakovan, bačen na smeće je živ, bori se, a i mi se borimo s njim za neku bolju Zenicu u kojoj ovakva zlodjela ne prolaze ćutke i ne prolaze nekažnjeno. Pas sada ima Ime, zove se Dona i Dona želi da živi”, saopšteno je udruženja “Šapa”.

U Udruženju ističu da je ovaj slučaj “stravična slika društva u kojem živimo, društva u kojem su do sada takva zlodjela prolazila nekažnjeno”. “Ovo je priča o nama i Zenici danas, u kojoj se progon napuštenih životinja dešava svakodnevno, kao i nova napuštanja i mučenja od strane ljudi koja ostaju nekažnjena. Ovo je priča o nama, ovo je paradigma stradanja svih napuštenih životinja u Zenici i šire.

Udruženje Šapa Zenica će podnijeti krivične prijave protiv NN počinioca Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona, kao i prijavu Kantonaloj veterinarskoj inspekciji, sa zahtjevom za hitnim poduzimanjem radnji iz njihove nadležnosti, a u cilju pronalaženja počinilaca ovog zlodjela i njihovog kažnjavanja”, ističe se u saopštenju.

Dalje se osuđuje “pasivnost nadležnih organa, institucija i društva” koje je, kako u “Šapi” navode, u cjelini zakazalo kada je u pitanju sprečavanje i kažnjavanje kako napuštanja životinja tako i svih oblika mučenja i ubijanja. Udruženje je pozvalo gradonačelnika, gradsku upravu, Gradsko vijeće, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kantonalnu veterinarsku inspekciju da svojim autoritetom, i u sklopu svojih nadležnosti učine sve da se počinilac ili počinioci ovog zlodjela pronađu i kazne, te bezrezervno osude ovaj zločin i angažuju se na rješavanju ovog ozbiljnog društvenog pitanja, provođenju preventivnih mijera, educiranju stanovništva i vođenju sistemske kampanje protiv zlostavljanja i ubijanja životinja. “Pozivamo sve nadležne kao i građane da kažu jasno NE životu u ovakvoj Zenici, gradu u kojem se psi truju, ubijaju, gaze, napuštaju, tuku, progone, nestaju i trpaju u sklonište bez plana i strategije. Apelujemo na građane Zenice da u slučaju da raspolažu bilo kakvim informacijama o počinitelju iste jave ili Udruženju na email adresu sapa.zenica@gmail.com ili direktno MUP-u Ze-do kantona”, dodaje se u saopštenju udruženja “Šapa”.

sačekajte...


(Izvor)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Nezavisni bh. informativni portal SveVijesti.com mjesečno ostvaruje preko 5 miliona otvorenih stranica i oko 2 miliona jedinstvenih posjeta (Google Analytics), gdje se posjećenost povećava mjesečnim rastom od 10 do 15%.

Copyright © 2018 SveVijesti.

To Top